Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Illés Zoltán: egy narancsszínű
  2010-10-27 17:48:21, szerda
 
  Illés Zoltán: egy narancsszínűre halványodó zöldkáder

Papp László Tamás bullet 2010. október 27. 11:19
Frissítve: 6 órája
A harcos környezetvédőből államtitkárrá avanzsáló Illés Zoltán körül könnyen elfogyhat előbb utóbb a levegő. Megtörténhet, hogy a zöldhatóságot úgy értékelik fel (drákói nyomozati-vizsgálati jogkörrel), hogy Illést közben leértékelik. Portré a vörösiszap katasztrófában magát egyik legtöbbet exponált szereplőről.

A kolontári gátszakás Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak a zöldszakmában élvezett tagadhatatlan presztízsét is romba döntheti. A politikus kormányalakítás utáni személyi döntései eleve - finoman szólva - a civil szervezetek bírálatainak pergőtüzébe kerültek. Tovább súlyosbította a helyzetet térségünk legnagyobb ökológiai katasztrófája. Melynek kapcsán fény derül rá: hatásköri vákuum miatt a tározót de facto, lényegileg senki nem ellenőrizte. Sem a területileg illetékes önkormányzati felelős, sem a tárca regionális hivatala. A forradalmi lendületet, gyors változást ígérő második Orbán-kormány szakpolitikusa hónapok alatt nem tudott javulást elérni e téren. (Miközben a leváltásokat villámsebességgel kivitelezte.) Portré a Fidesz kisszámú zöldjeinek egyikéről. Akinek imázsa mélyzöldről narancssárgává fakulhat.

,,Két évtizedes harcos kiállásának köszönhetően még van hitele a civil környezetvédőknél Illésnek, de ez a kredit fogyóban van." - mondta Illés egyik zöld bírálóinak egyike. Kritikája jóval a tragédia előtt hangzott el. Mások már akkor sem voltak ennyire visszafogottak. ,,Kemény hangú levélben kritizálta az egyik környezetvédelmi civil szervezet Illés Zoltán államtitkárt, mert a hétvégén három nemzeti park igazgatóját rúgta ki indoklás nélkül. A nyílt levélben úgy fogalmaz a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke, hogy Illés Zoltánnak be kellene látnia, nem ért a környezetvédelemhez." - tudósít lapunk augusztusban a három nemzeti parki igazgató lecserélésének visszhangjáról.
Egy kínos kinevezés

De az sem a bizalmat erősítette Illéssel kapcsolatban, hogy a Közép-dunántúli regionális szakhatóság élére a professzionális környezetellenőri múlttal nemigen rendelkező Zay Andreát (korábbi személyi titkárát, terézvárosi Fidesz-képviselőt) nevezte ki. Eme intézmény kulcsszerepet játszott a baj forrásaként elhíresült gát ellenőrzésében. Pontosabban az érdemi kontroll jogköri tisztázatlanság okán való hiányában.


,,A környezetvédelmi államtitkár álláspontja szerint a felügyelete alá tartozó Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyeletnek most és korábban sem volt feladata, hogy az illetékességi területén található ipari létesítmények építményeinek szerkezeti stabilitását, ,,állékonyságát" vizsgálja, így statikai vizsgálatot a vörösiszap-tragédiát okozó, 2000 körül beindított 10-es tározón sem végeztek. Az ilyen típusú vizsgálatok az adott település elsőfokú építési hatóságának feladatkörébe tartoznak - mondta az államtitkár, leszögezve, hogy a tározó esetében a közigazgatásilag illetékes jegyzőnek kellett volna ezeket a méréseket elvégeznie.

Illés Zoltán azt azért hozzátette, szerinte a katasztrófáért egyik önkormányzat sem hibáztatható, a baj oka leginkább a hatáskörök rossz kiosztásában keresendő. Az államtitkár szerint a hatásköri zavarok odavezetettek, hogy a tározó falát senki sem ellenőrizte". Akinek hozzáállásából egyértelműen kiderül: nem érez morális, szakmai vagy politikai felelősséget a kontrollmechanizmuson tátogó résekért. Pedig a kormánypolitikus felelősséghárító ,,mosakodását" több ponton az elemi logika teszi ingataggá.

Illés Zoltán Kolontáron: kihúzhatják a lába alól a talajt a Fidesz nagyágyúi
Fotó: Stiller Ákos

,,A MAL Zrt. hazudott, amikor azt állította, hogy a gátszakadás előtt két héttel a környezetvédelmi főfelügyelőség ellenőrizte a cég tevékenységét, és mindent rendben talált. A főfelügyelőség ugyanis csak a technológiával kapcsolatban talált mindent rendben, illetve a gyár területén a szennyvíz és a kommunális hulladék kezelését, a gátak állagát nem ellenőrizhette." - védi bizalmasát Illés Zoltán. Alapvető kérdések merülnek fel rögtön: a káros melléktermék elvezetése, kordában tartása, tárolása nem a technológia kimeneti fázisának integráns része? A lúgos folyadék nem szennyvíz? Eddig miért nem tűnt fel Illésnek (aki vállaltan lelkes, buzgó zöldpolitikus) a jegyzői inkompetencia?

Ha meg feltűnt, miért nem adott be módosító javaslatot az elmúlt négy hónapban vagy akár az első Orbán-kormány idején, mikor szakbizottsági elnök volt? Mibe került volna június elején (amikor elfoglalta hivatalát) vagy szeptemberben (mikor a kontrollvizsgálat volt) leiratot intézni a települési jegyzőkhöz? Hogy ,,nekünk nincs jogkörünk, de önök ellenőrizzenek, ha kell, szakértők bevonásával, mert baj lehet!" Mivel beismerték, hogy a helyi és országos hatóság sem volt képes környezetvédelmi, katasztrófamegelőző feladatait érdemben, hathatósan, egymással kooperálva ellátni, ez a ,,vallomás", akár kártérítési per alapja is lehet a dilettáns hanyagsággal szabályozó állammal szemben. (Legutóbb az LMP pendítette meg: az ügyben nemcsak a cég lehet sáros.)

A meglepetések embere

Illésnek az éles kritikák nyomán szakmai ámokfutás és impotencia gyanánt is minősíthető kormányzati teljesítménye rengeteg korábbi támogatóját meglephette. Ugyanis őt szuverén és karakán valakiként ismerte a zöld oldal. Az 1961-ben a vajdasági Szabadkán született, '86-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen, valamint az ELTE TTK-n vegyészmérnök, illetve biológus diplomát szerző Illés a BME Zöld Kör, majd a Duna Kör alapító tagjaként lépett a rendszerváltó-politizáló értelmiség soraiba. '90 nyarától félévig az Antall-kabinet környezetvédelmi szaktárcájánál helyettes államtitkár (29 évével a legfiatalabb miniszteriális főtisztviselők egyike), majd az Európai Közösségek budapesti delegációjának főtanácsosa.

Feje tetejére állt a világ környezetvédelemben?
Fotó: Dudás Szabolcs

Nem volt Fidesz-őskáder, életrajza szerint csak 1994-ben lépett be a pártba. Újonnan jött létére sem fogta be azonban a pörös száját. ,,Illés Zoltán látványosan lobogtatta azokat a környezetvédelmi feljegyzéseit, amelyekre senkitől nem kapott választ." - idézi fel egy memoárkötetben az egyik jelenlévő a frakcióülés légkörét. (Petőcz György: Csak a narancs volt. Irodalom Kft, 2001. 385.o.) Illés szakértőként a képviselőcsoport üléseinek gyakori meghívottja volt. Azok közé tartozott, akik nyíltan bírálni merték a pártvezetést. Ennek dacára (vagy talán pont ezért), a párt alelnökének választották a '94-es tisztújításon. Gyors karrierjének oka lehetett, hogy nem sok, a környezetvédelemhez szakpolitikai és szaktudományi dimenzióban értő ember nyüzsgött a Fideszben. Illés Zoltán kétségtelenül ilyen volt. A Környezetgazdálkodási Továbbképző Intézet igazgatója, egyetemi docens, majd professzor, a CEU oktatója.


Orbánéknak 1998-ban, a Bős-Nagymarosi vízlépcsőépítés Horn-kormány általi újraindításának időszakában (amit a Fidesz által vezetett jobboldal, illetve az SZDSZ is támadott) szüksége volt egy ütőképes zöldkáderre. Ezért cserébe bizonyos mértékig tolerálták Illés különvéleményét. Aki soha nem titkolta a kisgazdákkal szembeni fenntartásait. ,,A választásokig a később Parlamentbe jutott új pártok - talán a Kisgazdapártot leszámítva - mind megtalálták azt a bázist a környezetvédelmi mozgalomban, amelyekre részben későbbi környezetvédelmi tevékenységüket alapozhatták." - hívta fel a figyelmet az FKGP eredendő szakmapolitikai beágyazatlanságára egy 1998 elején, Medgyesi Balázzsal (a zöldtárca Pepó Pál által később menesztett fideszes közigazgatási államtitkárával, a párt Zöld Tagozatának későbbi elnökével) írt tanulmányában. (A környezet- és természetvédelmi mozgalom szerepe a rendszerváltásban. Janus-arcú rendszerváltozás. Kairosz Kiadó, 1998. 151. o.)
Az Aradi-ügy

Illés - az Aradi Csaba hortobágyi nemzeti parki igazgató leváltása ügyében Aradit tisztázó Medgyesi Balázshoz hasonlóan - nem volt hajlandó asszisztálni a kisgazda tempóhoz. Olyan határozottan védte a zöldérdekeket, hogy még Orbánnal is összeütközésbe került. A Környezetgazdálkodási Intézetben történt visszaéléseket kivizsgáltatni akaró Ligetvári Ferenc szakminiszter (Pepó utóda) menesztésekor, 2000 őszén Illés kiállt Ligetvári (és az általa rendcsinálás céljából az intézetbe küldött Mujzer János) mellett. Mire ,,Orbán Viktor a kormánypártok együttes frakcióülésén Illés Zoltán leváltását is kilátásba helyezte, ha nem tanulja meg végre, mi a különbség az ellenzéki és a kormánypárti képviselő között..." (Révész Sándor: A múlt köde. 1998-2002. Népszabadság Könyvek, 2006. 281.o.)

Az akkori (és mostani) kormányfő, valamint Illés Zoltán viszonyát a kölcsönös csalódottság jellemezhette. Illés (és a benne hiteles környezetpolitikust látó zöldek) frusztráltan tapasztalták, hogy a tárcák sorában a környezetvédelmi az örökös áldozati bárány, az inkompetens szövetségesnek odadobott konc. Tény az is: Illés 2003-ban kikerült a Fidesz-csúcsvezetésből, s az akkor létrehozott Zöld Tagozatnak sem ő lett az elnöke, be kellett érnie a másodhegedűs szereppel. Az Orbán és közte lévő távolságot fokozhatta, hogy 2006 tavaszán, a Fidesz második választási fiaskója után Illés volt az egyetlen, aki nyíltan is bírálta a pártelnököt. Mindezt ama pártban, amelynek holdudvarában olyanokat is megsuhintottak a selyemzsinórral, mint Áder vagy Pokorni. Úgy tűnt, Illés véglegesen helyiérdekű, kerületi politikussá degradálódik.

A CEU tanára a politikában nehezebben mozog
Fotó: Dudás Szabolcs

Sokakat meglephetett hát, hogy a kezelhetőbb Medgyesi Balázs (vagy más) helyett ő lett a környezetvédelmi államtitkár. ,,...az Orbán Viktorral bensőséges viszonyban nem álló Illés kinevezését elsősorban az indokolhatta, hogy elejét vegye a zöld szervezetek hangoskodásának a választások előtt." - céloz rá a fent hivatkozott zöldanalízis. Mely egyébként borúlátó Illés hatósugarát, mozgásterét illetőleg. ,,Ugyancsak távozott a bős-nagymarosi vízlépcsőtárgyalások kormánymeghatalmazottja, Erdey György szakállamtitkár, és még nem tudni, ki lesz a gazdája a további magyar-szlovák tárgyalásoknak. A nemzeti együttműködés programjának nevezett kormányprogramban nincs szó a témáról. Igaz, abban maga a ,,környezet" szó is csak az energiahatékonysággal, az élelmiszerek termelésével és a zöld közbeszerzéssel kapcsolatban kerül elő - és leggyakrabban a ,,gazdasági környezet" szóösszetételben.

Ilyen háttérrel Illésnek kevés játéktere maradt...A fő terep, ahol Illés kiélheti magát: a személyzeti politika. Az egykori minisztériumból több tucat dolgozót kényszerített távozásra - rendre indoklás nélkül -, a funkcionális (jogi, közgazdasági, üzemeltetési) részlegek pedig kikerültek az irányítása alól, és a vidékfejlesztési tárca hasonló szervezeteibe olvadtak."

Merre tovább?

Kérdés, milyen irányba pozícionálódik Illés (és tárcája) a katasztrófa után? Illést eddig azért tartotta, tűrte meg Orbán, mivel ő volt becsatornázva a zöldekhez. Persze most semmiképp nem válthatja le, az gyakorlatilag a katasztrófában való állami felelősség közvetett beismerését jelentené. Viszont az államtitkárt háttérbázisának szűkülése még inkább kiszolgáltatja Orbánnak. Megtörténhet, hogy a zöldhatóságot úgy értékelik fel (drákói nyomozati-vizsgálati jogkörrel), hogy Illést közben leértékelik. Az új ,,zöldrendőrség" olyan szerepet is betölthet majd, akár '98 után, az első Orbán-kabinet idején a Simicska Lajos, majd Vida Ildikó irányította APEH. Nevezett hatóság bizonyos ,,VIP-revíziói" furcsán egybeestek konkrét politikai történésekkel. Miután Deutsch Tamás sportminiszter felfüggesztette hivatalából, adórendőrök nyomoztak Kovács Attila MLSZ-elnök közteherügyei után.

Ugyanők kutakodtak a Horn Gyula villáját építő DOM Rt. esetében is. Amikor '99 őszén időközi választást rendeztek, a ,,békejobbos" MDF Viniczai Tibor személyében jelöltet indított - a Fidesz (és Torgyán) kerületi indulójával szemben. Fatális véletlen, hogy pont ekkor kapott rapid adóellenőrzést Viniczai. Simicska lemondása után a hatóság feje, Vida Ildikó lett, aki korábban a Mahir jogtanácsosaként dolgozott. 2000 szeptemberében az APEH Bűnügyi Igazgatósága Vida közvetlen felügyelete alá került. Ezzel összefüggésben kirúgták a nyomozati részleg vezetőjét, hét beosztottjának társaságában. Korabeli sajtóinformációk szerint azért, mivel ,,tiltakoztak az ellen, hogy belső ellenőrzésre hivatkozva, az APEH vezetői bármelyik titkos aktába beletekinthessenek." (Révész, i. m, 268-269. o.)

Ezt a zöldrendőri szervezetet azonban - ha lesz - valószínűleg önálló vagy autonóm szervként kiszervezik a szaktárca alól. Egy komoly hatalommal, mozgástérrel bíró intézményt Orbán aligha bízna Illésre. Valószínűleg inkább a katasztrófavédelem katonás hierarchiájába integrálnák. Illés Zoltán tehát minél jobban halványodik zöldből narancsba, annál inkább Orbán-bábként kénytelen működni. Másik útként csak a lemondás marad számára.


© HVG Online Zrt

http://hirszerzo.hu/belfold/20101027_illes_vorosiszap_orban#utm_source=hsz_daily& amp;utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2010_10_27&utm_content=normal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: környezetvédelmi, természetvédelmi, közigazgatásilag, képviselőcsoport, rendszerváltozás, sajtóinformációk, vidékfejlesztési, kormánypolitikus, környezetvédőből, felelősséghárító, szóösszetételben, jogtanácsosaként, újraindításának, különvéleményét, kormányalakítás, professzionális, szakmapolitikai, államtitkárával, minisztériumból, szakállamtitkár, hangoskodásának, háttérbázisának, közbeszerzéssel, felfüggesztette, tevékenységüket, tisztázatlanság, selyemzsinórral, vízlépcsőépítés, csúcsvezetésből, lecserélésének, ellenőrizhette, beosztottjának, hozzáállásából, visszafogottak, adóellenőrzést, szakpolitikusa, narancsszínűre halványodó, harcos környezetvédőből, vörösiszap katasztrófában, kolontári gátszakás, zöldszakmában élvezett, politikus kormányalakítás, civil szervezetek, helyzetet térségünk, területileg illetékes, tárca regionális, forradalmi lendületet, leváltásokat villámsebességgel, civil környezetvédőknél, kredit fogyóban, tragédia előtt, egyik környezetvédelmi, Illés Zoltán, Papp László Tamás, Tiszántúli Természetvédők Társulatának, Illés Zoltánnak, Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi, Vízügyi Felügyeletnek, Illés Zoltán Kolontáron, Stiller Ákos, Budapesti Műszaki Egyetemen, ELTE TTK-n, Zöld Kör, Duna Kör, Európai Közösségek, Dudás Szabolcs, Petőcz György, Irodalom Kft, Környezetgazdálkodási Továbbképző Intézet, Medgyesi Balázzsal, Pepó Pál, Zöld Tagozatának, Kairosz Kiadó, Aradi Csaba, Medgyesi Balázshoz, Környezetgazdálkodási Intézetben, Ligetvári Ferenc, Mujzer János, Orbán Viktor, Révész Sándor, Népszabadság Könyvek, Zöld Tagozatnak, Medgyesi Balázs, Orbán Viktorral, Erdey György, Simicska Lajos, Vida Ildikó, Miután Deutsch Tamás, Kovács Attila MLSZ-elnök, Horn Gyula, Viniczai Tibor, APEH Bűnügyi Igazgatósága Vida, Online Zrt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Palóc Grand Canyon  Rögtön puha Mézes Krémes  Palóc Grand Canyon  Lábad nyomát megőrzi a föld.  A boldogság ült a világvégén  Föld napja április 22  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A boldogság ült a világvégén  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztina b...  Emlék  Jó éjt  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Ébredj  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Szép estét  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  William Shakespeare idézet  Irgalom és ítélet  Ébredj  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ébredj  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Aki szeret, annak senki sem id...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Beney Zsuzsa  Az udvariasság alapja: önismer...  Naplemente  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az embernek a társa: hiányzik.  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Volt egy...  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  A fák lelke  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
narancsszínűre halványodó, harcos környezetvédőből, vörösiszap katasztrófában, kolontári gátszakás, zöldszakmában élvezett, politikus kormányalakítás, civil szervezetek, helyzetet térségünk, területileg illetékes, tárca regionális, forradalmi lendületet, leváltásokat villámsebességgel, civil környezetvédőknél, kredit fogyóban, tragédia előtt, egyik környezetvédelmi, hétvégén három, nyílt levélben, három nemzeti, kínos kinevezés, bizalmat erősítette, professzionális környezetellenőri, érdemi kontroll, környezetvédelmi államtitkár, illetékességi területén, ilyen típusú, adott település, tározó esetében, közigazgatásilag illetékes, méréseket elvégeznie, katasztrófáért egyik, hatáskörök rossz, államtitkár szerint, hatásköri zavarok, tározó falát, kormánypolitikus felelősséghárító, elemi logika, lába alól, gátszakadás előtt, környezetvédelmi főfelügyelőség, főfelügyelőség ugyanis, technológiával kapcsolatban, gyár területén, kommunális hulladék, gátak állagát, káros melléktermék, technológia kimeneti, lúgos folyadék, jegyzői inkompetencia, elmúlt négy, első Orbán-kormány, kontrollvizsgálat volt, települési jegyzőkhöz, dilettáns hanyagsággal, ügyben nemcsak, meglepetések embere, éles kritikák, zöld oldal, vajdasági Szabadkán, legfiatalabb miniszteriális, pörös száját, környezetvédelmi feljegyzéseit, egyik jelenlévő, frakcióülés légkörét, narancs volt, képviselőcsoport üléseinek, párt alelnökének, ütőképes zöldkáderre, kisgazdákkal szembeni, később Parlamentbe, környezetvédelmi mozgalomban, 1998 elején, zöldtárca Pepó, párt Zöld, kisgazda tempóhoz, általa rendcsinálás, intézetbe küldött, kormánypártok együttes, kormánypárti képviselő, múlt köde, kölcsönös csalódottság, benne hiteles, tárcák sorában, örökös áldozati, inkompetens szövetségesnek, akkor létrehozott, másodhegedűs szereppel, politikában nehezebben, kezelhetőbb Medgyesi, zöld szervezetek, választások előtt, fent hivatkozott, további magyar&#8211, nemzeti együttműködés, élelmiszerek termelésével, zöld közbeszerzéssel, személyzeti politika, egykori minisztériumból, irányítása alól, vidékfejlesztési tárca, katasztrófa után, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.